Op sociale media word je dagelijks geconfronteerd met verhalen en ervaringen over ‘trucjes’ die een bijdragen leveren aan betere prestaties en/ of gezondheid.
Ik moet het toch even kwijt dat er meer voor nodig is om goed te presteren en gezond te zijn.
In mijn boeken noem ik de vier pijlers:
• Ademhaling
• Bewegen
• Voeding
• Mindset ( doel en zingeving)
Deze 4 pijlers hangen allemaal samen.
Voorbeeld:
Heb je tussen je oren geen rust dan is je ademhaling verstoord. Is je ademhaling verstoord dan is de PH van je lijf verstoord. Is de PH van je lijf verstoord dan wordt voeding minder goed verteerd en opgenomen. Je suikervoorraden worden dan sneller aangesproken en verbruikt waardoor sporten minder goed gaat. Door achter een trucje aan te hollen los je één van de punten op, maar blijft de rest verkeerd gaan. De analyse van oorzaak en gevolg wordt steeds vaker vergeten, vooral in de gezondheidszorg.
Daarnaast wordt er aan voorbij gegaan dat het lichaam heel veel zelf regelt. Doordat wij zoveel stress hebben merken wij dat niet meer en blijven dwars door deze signalen heen rammen met rare ademhalingsoefeningen en idiote voedingsadviezen.
Het toppunt van een idioot advies is residuaal ademen. Het residu is het deel lucht dat niet uit je longen kan. Dit voorkomt een klaplong. Zonder enige verificatie staan deze idiote tips in boeken en op internet. Meerdere malen per week komen mensen bij mij die juist door deze trucjes van slag zijn geraakt. Soms zelfs zieker dan ze ooit waren of ze durven niet meer te sporten. Ik krijg er klanten door, maar zo wil ik mijn geld liever niet verdienen.
Doe een analyse bij jezelf of als je coach bent bij een klant. Probeer de oorzaken te vinden en gebruik trucjes als het in het beleid past of wanneer het genezingsproces versneld kan worden. Iemand die door stress hyperventileert heeft geen baat bij oefeningen waarbij de ademteug groter gemaakt wordt dan nodig. Hierdoor worden ze zelfs beroerder
Om met de woorden van Cruijff te spreken: “ieder voordeel heeft zijn nadeel” en dat is met alles zo. Bijvoorbeeld hoogste stage. Bij een hoogtestage train je op minimaal 1400 meter en liefst 2000 meter boven zeeniveau. Voordeel is dat je meer rode bloedlichamen aanmaakt en het zuurstof transport so wie so efficienter wordt. Nadeel is dat je dan je maximaal vermogen niet meer kunt halen en sommige spieren niet meer prikkelt en daardoor je maximaal vermogen wat afneemt.
Door ademhalingsoefeningen te doen zonder te luisteren naar je lijf ga je op een verkeerde manier je verbranding aanspreken en heeft een trainingsschema niet meer het juiste effect. Een kind kan bijvoorbeeld tot een zekere leeftijd niets met ademhalingsoefeningen en toch gaat het goed. Bij een dier wordt ook alles geregeld zonder dat het bewust met ademhaling bezig is. Feitje: een hond ademt tijdens het rennen en jagen ook gewoon door de bek en gebruikt deze niet alleen om te zweten.