EnergyControl Academy

Niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes

Niet iedereen met overgewicht krijgt diabetes

Esther van ‘t Riet VUmc heeft daar onderzoek naar gedaan. Ze is zeer voorzichting met haar uitspraken maar het lijkt er wel een beetje op dat oude voorspellingen over het massaal krijgen van diabetes 2 niet helemaal uitkomen.

Het krijgen van diabetes 2 heeft met meer factoren te maken dan te veel eten alleen. Stress, beweeglijkheid en voedingspatroon. Mensen die overgewicht hebben en daarbij veel sporten of bewegen hebben zeker een lager risico. Zolang de spieren maar om voeding vragen en vooral vet verstoken blijft het lichaam gezond. De bloeddruk is een mooie graadmeter bij steigen van de onderdruk moet men gaan oppassen. Natuurlijk is beter om een goed  gewicht hebben en te bewegen. Stress vergroot ook het risico, vooral omdat stress zorgt dat het lichaam vaker in de suikerverbranding komt. De produkten die men eet zullen zeker van invloed zijn, vooral als men meer zoetigheid eet dan hartige zaken, meer koolhydraten dan vetten en eiwitten.

Jammer is het wel dat de uitkomst van zo’n onderzoek mensen vaak laat denken dat het allemaal wel mee valt met risico’s door overgewicht. Toen de hardloop  goeroe in Amerika zelf aan een hartinfarct overleed zijn de mensen massaal gestopt met joggen, want het kon niet gezond zijn. De man had een aangeboren hartafwijking en die zonder het lopen waarschijnlijk eerder zij tol had geeist. Toch is het nog altijd zo de lopende populatie aanmerkelijk minder infarcten heeft als de niet sportende populatie.

Comments are closed.