EnergyControl Academy

Leeftijd en sporten: In 5 maanden een hele triathlon

Leeftijd en sporten: In 5 maanden een hele triathlon

Jaren geleden hoorde ik mijn moeder zeggen tegen mijn tante dat kunnen wij op onze leeftijd niet meer. Zonder enige kennis irriteerde deze opmerking mij. Mijn moeder had net een week daarvoor nog andere halve salto gedaan van de hoge duikplank en mij een jaar daarvoor nog eruit gesprint op 60 meter. Als zwemmer was ik niet zo’n goede loper maar zij was 55 en ik 19. In mijn werk later gebruikten de artsen normwaarden en op je 50ste vinden ze je al goed genoeg als je als vrouw 140 watt fiets. Dit betekend voor veel vrouwen als ze dat halen dat ze de helft hebben ingeleverd. Terwijl je op je 50ste weten we nu dat je minder dan 5% inlevert. Veel vrouwen komen boven de 200 Watt. Zou dezelfde vrouw in korte naar 140 watt gaan dan is er wat aan de hand maar volgens de norm is het goed. Ooit haalde een vrouw nog 140 watt terwijl ze doodziek was en onze longarts haar net net op tijd de juiste medicijnen on. De cardioloog had haar daarvoor gezond verklaard. Ga je naar de sportschool dan wordt je trainingshartslag vaak berekend met de formule 220 – je leeftijd is maximale hartslag. Voor mij zou dat 161 hartslagen zijn, dan trekken ze er nog 10% af voor je duurtraining. Terwijl ik in een 10 km de hele weg gemiddeld 178 loop. Kortom alles moet individueel beoordeelt worden.

Vanaf eind maart dit jaar startte de voorbereiding op mijn 10de hele triathlon op 59ste en zoals gewoonlijk kon ik mij na een stukje gelopen te hebben niet voorstellen dat ik het zou halen. Zelfs 3 km voelde te zwaar. Het grootste probleem was natuurlijk de bijna 80 kilo bij 1,70 lengte. De pijntjes over het hele lijf hielpen ook niet me. Ik snap best dat mensen op een gegeven moment denken dat ze iets niet veel meer kunnen. Het motortje wil nog maar het karkasje sputtert tegen. Toch doorgezet met hele kleine stukjes lopen maar wel om de andere dag, beetje fietsen tochtjes van 30 km en wat zwemmen.

Een hele triathlon bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en als klapstuk een marathon lopen. Dit al moeten binnen 16 uur afgerond zijn.
Van 3 km naar een hele triathlon leek me zoals gewoonlijk weer onhaalbaar. In juni was ik net in staat om een 1/8 triathlon te doen. Lopen ging alleen met hele kleine pasjes zoals Chi-Running voorschrijft. De tijd was echt waardeloos voornamelijk veroorzaakt door het lopen. Zwemmen en fietsen ging wel aardig. De 76 kilo’s waren toch teveel voor een goede prestatie.
Mijn hoop was gevestigd op het trainingskamp van een maand in Spanje. Werken en een hele triathlon is te combineren maar toch wel zwaar. Vooral fietsen hakt erin qua tijd. Eind juni zijn we vertrokken en het focussen op de triathlon kon beginnen. Sinds eind maart aten we volgens de Paleo principes. Nauwelijks koolhydraten. Dat had mij inmiddels gebracht van bijna 80 naar 74.

Het schema was als volgt dagelijks trainen tot hartslag waarden zouden verslechteren maar dat gebeurde nauwelijks. De ene dag 1500 m zwemmen en lopen de andere dag zwemmen en fietsen. Het lopen begon op 6 km en wekelijks een kilometer erbij. Het fietsen was tussen de 30 en 60 km in de bergen. De warmte zorgde ervoor dat de pijntjes verdwenen en het allemaal veel makkelijker ging, Het dagelijkse bietje konden we niet laten maar we hebben het kunnen verbranden. Na een maand was de boel op orde en had ik er weer vertrouwen. Het leuke is dat op alle fronten het vertrouwen toeneemt. Ondanks dat mensen zeggen dat het je te oud bent om zoiets te doen. Een goede vriendin zei: “Je moet niet denken dat je op jouw leeftijd nog alles kan”. Mijn reactie was: ” het is nog veel erger te denken dat je iets niet meer kan”.
De maand augustus was lastig om te trainen met veel slecht weer en toch ook veel werk. Gelukkig alles kunnen doorzetten en 31 augustus was het zover Het gewicht gedaald tot 70 kilo en dat is nog steeds aan de zware kant maar het is te doen. Bij dezelfde snelheid was mijn hartslag 20 slagen lager dan eind maart. Het is weer gelukt voor de 10de keer.

De boodschap is natuurlijk dat je veel meer kan dan je denkt ongeacht je leeftijd en de bijhorende pijntjes Vooral het overgewicht zorgt ervoor dat je echt denkt dat je niet veel meer kunt.
Je hebt niet zoveel tijd nodig om in vorm te komen. In een maand of 5 kan je in vorm komen
Het gewicht kan in die tijd met 9 kilo naar beneden zonder enige klacht en weinig hongergevoel.
De bloeddrukwaarden en de rusthartslag daalt. De Hartslagvariabiliteit stijgt met 30% oftewel de kwaliteit van de hartslag verbeterd, daarmee je conditie en je vermogen om te herstellen.
Zodra je onderdruk boven de 85 uitkomt dan en je gewicht boven de laatste 2 cijfer van je lengte dan gaat de lichamelijke aftakeling toch wat harder en loert diabetes 2 om de hoek.
Nu hoeft niet iedereen een triathlon te doen maar misschien is het een idee om met sport, ademhaling en voeding aan de gang te gaan. Zie onze boeken “Verademing”, “ik ,hardloper” en “Chronische vermoeidheid nooit meer”
Websites: http://www.stansvanderpoel.nl en http://www.sportrusten.nl

Comments are closed.