EnergyControl Academy

Zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht in relatie tot lopen

Zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht in relatie tot lopen

Er waren wat reacties n.a.v. het Marathonavontuur van Koen zie sportrusten.nl. De tabellen die gehanteerd worden over de zuurstofopname per kg in “Ik, hardlopen” zouden niet kloppen.

Allereerst is het belangrijk dat je zeker weet dat het goed gemeten is. Heb je bijvoorbeeld een test gehad met een masker dan ben kom je vaak lager uit. Het masker geeft zoals dat heet extra doderuimte en dat betekend dat er wat minder verse lucht in longen komt. Vaak is de neus geheel afgesloten, dan mis je wat liters lucht, waardoor je net even wat minder ver komt. De machine moet ook nog goed meten, daar kan ook wel eens mis gaan.

Controleer je test op de volgende manier. Ga zo langzaam mogelijk inlopen maar wel dat het nog net joggen zijn. Doe dat 6 min en dan iedere 2 min 1 km harder tot je niet meer kan. Neem de snelheid die je minstens 1 minuut hebt volgehouden als max. Stop die snelheid in de volgende formule 2,5  x max snelheid + 10= VO2/kg voorbeeld (2,5 x 16)+10= 50ml/kg. Een maximaal gelopen 10 km is ook een prima voorspeller van je marathon tijd. Zelf wil ik het liefst beide weten voor een goed marathonschema.

Toch vinden de meeste mensen dat ze voor een marathon te langzaam moeten lopen in de training. Als je meer dan 4 uur onderweg bent zul je toch je voorraden moeten sparen..Zaterdag heb ik een hertest gedaan bij iemand die vond dat hij te langzaam moest lopen met mijn schema’s voor de marathon. Door zijn overgewicht haalde hij op de fietstest 35 ml/kg. Als iemand te zwaar en te langzaam loopt doe ik liever de eerste keer een fietstest. Ik heb me laten overhalen om een looptest te doen met de looptest kwam hij niet verder dan 10 km per is volgens de formule 35 ml/kg. Hij had onlangs 1.16 op de 10 km gelopen. Dan kloppen de tabellen en berekeningen toch echt prima!

Vergeet niet vooruitgang is bij dezelfde hartslag steeds harder lopen en de beste conditie verbeteraar is afvallen.

Zie ikhardloper.nl en de uitzending: De Kennis van nu 

Comments are closed.