EnergyControl Academy

Vermogenstraining of Watt training ??

Vermogenstraining of Watt training ??

Vermogenstraining oftewel Watt training.

Het trainen op vermogen vooral bij wielrenners is helemaal in. Het trainen op hartslag is veel minder populair en door sommige zelfs naar de prullenbak verwezen.

Wie weet is de combinatie van beiden wel het beste om te doen.

Als je weet welk vermogen je kunt halen en een tijdje vasthouden dan kun je zelfs betrouwbare uitspraken doen over je talent. Je moet dan ook kijken naar het gewicht en natuurlijk spelen er nog anderen zaken een rol zoals techniek, coördinatie en inzicht. Zuurstofopname per kg of vermogen per kg zijn daarin goede voorspellers van succes en talent. Zo kan je natuurlijk ook zien of je op het moment van testen en fietsen sterk bent of vooruit gegaan bent. Dus zeker erg motiverend in goede tijden!

Voor mij is vooruitgang nog altijd een lagere hartslag bij hetzelfde vermogen of bij lopen snelheid of andersom, dezelfde hartslag bij een hoger vermogen. Zo lijkt het gebruik van beide toch de beste informatie te geven over je vooruitgang.

Als je alleen vermogen gebruikt mis je toch wat info vooral als je op weg bent overtraind te raken. Het zal zelfs negatief effect kunnen hebben en zorgen dat je eerder overtraind raakt, omdat je kost wat het kost je beste waarden wilt halen of verbeteren. Je moet je lichaam dus kennen en je er bij neerleggen dat je soms wat minder bent. Bijvoorbeeld ook bij een opkomend griepje of na een wilde nacht met veel alcohol.

Noch een bijkomend probleem is dat vermogen niet altijd even betrouwbaar te meten is. Als er staat dat meetfout binnen 10% ligt dan is het  bij 400 watt toch al gauw 40 watt dat is heel veel. Als je weet dat beste 10 in de wereld in iedere duursport dichter bij elkaar liggen dan 10% zelfs meer richting 2% gaan in vermogen per kilogram. Je hebt dus een probleem als je er blind op vertrouwd. Vaak is de meetfout onder dezelfde omstandigheden wel gelijk en kan je dan toch je vooruitgang zien.Temperatuur verschillen maken het er niet betrouwbaarder op.

Gebruik je alleen hartslag en je weet je grenzen uit een betrouwbare test, dan pas je automatisch je vermogen aan. Eigenlijk train je op de vorm van de dag. Alleen niet zo inspirerend als je niet weet dat je vooruit bent gegaan.

Ik pleit toch voor gebruik van beiden en liefst ook nog voor het gebruik van een dagelijkse rustmeting onder dezelfde omstandigheden.

Comments are closed.